Znáte židovskou bramboru a už jste ji někdy ochutnali? Že ne? Dříve se v našich končinách topinambur běžně konzumoval, dnes jej ale většina lidí ani nezná.
Proč si dát na talíř topinambur a jak vlastně chutná? Budete překvapeni!
Dnes už u nás topinambur zná jen málokdo, občas se mu přezdívá židovská brambora a k nám do Čech se tato plodina dostala z Německa již v době třicetileté války. Tehdy lidé neměli co jíst a tak hojně konzumovali právě topinambur. V dnešní době ale najdeme jen málo lidí, kteří jej ochutnali. Pokud jste ještě o něm neslyšeli ani vy, je čas to změnit. Je totiž zdravý a také neskutečně chutný.
Raději si ho vypěstujte
Topinambur se na pultech běžných obchodů objevuje jen velmi zřídka. Není sice nemožné jej sehnat, ale pokud máte k dispozici záhonek, určitě si ho raději zkuste vypěstovat. Není to vůbec nic složitého a jistě oceníte i to, že na rozdíl od našich běžných brambor, můžete mít tento židovský v záhonu celoročně, stačí vždy jen přijít a vykopat si tolik, kolik zrovna potřebujete.
A jak vlastně chutná? Topinambur je velmi zvláštní plodinou, připomíná totiž tak trochu zázvor, tedy jeho hlízy. Rostlina jako taková je zase velmi podobná slunečnici a v kuchyni jej využíváme stejně jako naše klasické brambory. Avšak chuť topinamburu je odlišná. Má totiž velmi jemnou chuť a na rozdíl od běžných brambor se klidně dá jíst i zasyrova. V syrovém stavu je dobrý strouhaný, nejčastěji se pak přidává do polévek, může skvěle posloužit jako příloha a dokonce se dá i péct. Jak jej upravíte je v podstatě jen na vás, topinambur prostě chutná skvěle a výhodou je také to, že mu stačí jen krátká tepelná úprava. Na přípravu je tak velmi rychlý.
Ideální pro diabetiky
U diabetiků je nutné hlídat příjem cukrů i škrobu, a právě židovská brambora má všeho tak akorát. Hlavně obsahuje inulin, což je látka prospěšná zejména pro střeva. Díky inulinu jsou ve střevech podporovány zdravé bakterie a tím pádem jsou zdravé i střeva. Kromě inulinu je topinambur bohatý na vitamíny a minerální látky. Najdeme v něm především železo, draslík a vitamín C.
Je čas ochutnat židovskou bramboru, co myslíte? Určitě nebudete litovat!